ULJE NOĆURKA – BOGATI IZVOR OMEGA 6 MASNIH KISELINA

LT-Ulje_nocurka-1000x500-20200529

Svakodnevna prehrana trebala bi obavezno sadržavati i omega masne kiseline. Ovi važni nutrijenti nazivaju se esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati. Ukoliko ih naša prehrana ne sadrži u odgovarajućim količinama trebalo bi uzimati dodatke prehrani kako bi se nadoknadio njihov deficit. Imaju vrlo važnu ulogu u izgradnji staničnih membrana i živčanih ovojnica. Važne su za regulaciju imuniteta, upalnih procesa, zgrušavanje krvi te funkcioniranje oka. Njihov deficit može dovesti do ozbiljnih poremećaja te nastanka kožnih, krvožilnih i neuroloških problema.

Svima poznate omega 3 masne kiseline sinonim su za očuvanje dobrog zdravlja, posebno krvožilnog sustava. Iako se o njima i najviše piše potrebno je naglasiti i važnost omega 6 masnih kiselina. Za pravilno funkcioniranje organizma važan je pravilan omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina koji bi trebao biti 1:4 u korist omega 6 masnih kiselina. “Najvažnija“ omega 6 masna kiselina je GLA –   gama linolenska kiselina koja se nalazi u uljima lana, noćurka, boražine kao i u ulju konoplje, ali u nešto manjoj koncentraciji.

Iako se GLA u manjoj količini može sintetizirati u organizmu, ta sinteza je nedostatna i zahtijeva idealne uvjete. Ukoliko ne konzumiramo hranu (biljna ulja, žitarice) koja sadrži ovu omega 6 kiselinu preporučuje se uzimanje GLA uzimati preko dodatka prehrani. Većina GLA se u organizmu pretvara u DGLA koja ima protuupalna svojstva. Adekvatan unos magnezija, cinka te vitamina C, B3 i B6 potpomažu pretvorbu GLA u DGLA. Omega 6 masne kiseline, a posebno GLA imaju važnu ulogu za zdravlje kardiovaskularnog sustava (prokrvljenost i cirkulaciju, smanjenje kolesterola i visokog krvnog tlaka), regulaciju hormona te zdravlje kože. Osim vanjske upotrebe preporučuje se i konzumacija ulja kod problema sa suhom kožom, perutanjem, atopijom te kod težih kožnih problema poput psorijaze, kožnih alergija, ekcema, akni te neurodermitisa. Ulje sprječava suhoću i pucanje noktiju, a koristi se i za njegu tjemena jer sprječava perutanje i pucanje kose. Studije su proučavale djelovanje GLA i kod dijabetičke neuropatije, autoimunih bolesti, ekcema, odvikavanja od alkohola, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Noćurak (Oenothera biennis L., Primrose) je dvogodišnja biljka koja je dobila ime po karakterističnim žutim cvjetovima.

LT-EVENING_PRIMROSE_SEED_OIL-700x700

Ovi cvjetovi otvaraju se tek u mraku i ostaju otvoreni tijekom čitave noći. Prije izlaska sunca cvjetovi venu, a iduću večer cvjetaju novi cvjetovi. Odatle i narodni naziv žuti noćurak. Od sjemenki biljke hladnim prešanjem dobiva se ulje koje prosječno sadrži oko 70% cislinolenske kiseline i 10% GLA nezasićene masne kiseline. Bogato je još i aminokiselinama, željezom, fosforom, magnezijem, kalcijem, kalijem, cinkom i vitaminom E. Zbog pozitivnih učinaka na zdravlje od davnina se koristi u narodnoj medicini za „liječenje“ brojnih zdravstvenih tegoba.

Postoje zapisi kako su stare kulture u Južnoj Americi od davnina koristili ovo ulje zbog pozitivnog  djelovanje na žensko zdravlje. Danas je poznato da djeluje na regulaciju hormona pa se primjenjuje kod policističnih jajnika, za pravilnu funkciju maternice i reproduktivnog sustava. Zbog protuupalnog djelovanja koristi se za ublažavanje menstrualnih tegoba, valunga, bolova, nadutosti, oticanja dojki, glavobolje i promjena raspoloženja. Djeluje i na poboljšanje cirkulacije čime se omogućuje bolji protok krvi, opskrba kisikom i hranjivim tvarima pa je učinkovit i kod umora.

Ulje noćurka može se uzimati kao ulje ili još praktičnije, u kapsulama. Prilikom odabira kapsula potrebno je obratiti pozornost na sadržaj GLA u jednoj kapsuli. Uvijek treba odabrati standardizirane proizvode kako bi uzimali adekvatnu koliku količinu aktivne komponente. Jednako je važno odabrati provjerene proizvođače i proizvode u staklenoj, tamnoj ambalaži. Ulje je vrlo osjetljivo na svjetlost, oksidaciju i lako se kvari, a staklena ambalaža najbolje štiti sadržaj od vanjskih utjecaja.