KOENZIM Q10 – NUTRIJENT ZA STANIČNU ENERGIJU

LT-KOENZIM_Q10-1000X500-20200731

Koenzim Q10 (CoQ10) je vrlo bitan nutrijent koji se nalazi u svakoj stanici našeg organizma. Jedan je od snažnijih antioksidansa i sudjeluje u proizvodnji stanične energije. Neophodan je stoga za održavanje svih bioloških procesa.

Kod mlađih osoba sintetizira se dovoljna količina koenzima Q10. Međutim sposobnost formiranja ovog koenzima rapidno opada nakon 30-tih godina zbog slabljenja funkcije jetre i smanjene apsorpcije hranjivih tvari. Kod osoba starijih od 50 godina sinteza je i do 60% manja u odnosu na 20-godišnje osobe. Kod izloženosti stresu, vanjskim onečišćenjima, kod kroničnih bolesti i terapije nekim lijekovima (statini, antihipertenzivi, antidijabetici ) taj nedostatak je još i veći.

Hranom se unese jako mala količina koenzima Q10 koji uz to ima i slabu apsorpciju, tek 40%. Količina apsorbiranog CoQ10 ovisi o količini masti u hrani i puno je veća kada se uzme nakon obroka. Starenjem organizma osim smanjene sinteze dodatno se smanjuje njegova apsorpcija iz hrane.  Nedostatak koenzima Q10 u organizmu uzrokuje opću slabost i malaksalost, pospanost i umor, gubitak tonusa kože, slabljenje imunološkog sustava, te pojačano nakupljanje masnih naslaga.

U stanicama, koenzim Q10 sudjeluje u stvaranju energije. Neophodan je za rad mišića, održavanje općeg energetskog nivoa i izdržljivosti. Srce, kao najvažniji mišić u organizmu, sadrži više koenzima Q10 nego bilo koji drugi organ pa ne čudi što se koenzim Q10 često povezuje upravo uz zaštitu srca.

Kao snažan antioksidans koenzim Q10 sudjeluje u zaštiti organizma od slobodnih radikala, molekula koje dovode do destrukcije i starenja stanica, tkiva i posljedično organizma u cjelini. Koenzim Q10 djeluje zajedno i sa drugim antioksidansima unutar stanice i na razini stanične membrane.

Koenzim Q10 djeluje zaštitno na kožne strukture pa je česti sastojak kozmetičkih preparata. Kolagenska vlakna odgovorna su za

elastičnost i zdrav izgled kože. Sinteza kolagena i elastina smanjuje se starenjem što dovodi do progresivnog nastanka bora i staračkih pjega. Izloženost sunčevom zračenju, vanjskim toksinima i slobodnim radikalima te gubitak vlažnosti dodatno smanjuje sintezu kolagena i pogoršava situaciju.

Napomena: Raznolika i uravnotežena prehrana i zdrav način života od izuzetne su važnosti za očuvanje zdravlja. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.