NOVI OBLIK MAGNEZIJA UČINKOVITO OTKLANJA UMOR

Osim najčešćih oblika magnezija (oksida, citrata, sulfata, klorida) koji se nalaze u dodacima prehrani  u novije vrijeme sve se više pažnje pridaje novim formulacijama. Jedna od njih je i oblik magenzijevog malata. Ova organska sol spoj je esencijalnog minerala magnezija i malične ili jabučne kiseline. Ovaj visoko raspoloživi kelat ima veliku topivost u vodi i vrlo visoku apsorpciju u odnosu na druge oblike magnezija.

Jabučna kiselina organski je spoj koji se nalazi u kiselkastom voću (jabuke, kruške, grožđe..). Jedno od nepoznatih djelovanja malične kiseline je mogućnost vezivanja štetnih, otrovnih metala poput aluminija i njihova inaktivacija. Poznato je svojstvo jabučne kiseline da prelazi moždanu barijeru gdje neutralizira iznimno štetni aluminij i uklanja ga iz tijela. Sudjeluje u metaboličkim procesima u organizmu u kojima iz ugljikohidrata, lipida (masti) i bjelančevina dolazi do stvaranja energije.

LT-MAGNESIUM_MALATE-700x700

Prvi su je počeli upotrebljavati sportaši jer poboljšava energetske nivoe tijekom vježbanja. U kozmetici se koristi za uklanjanje odumrlih stanica kože i za postizanje mlađeg i svježijeg izgleda. U prehrambenoj industriji upotrebljava se zbog antioksidativnih svojstava te kao korigens okusa. Upotrebljava se i u proizvodima za njegu usne šupljine jer stimulira prirodno lučenje sline koja pomaže u kontroli fiziološke bakterijske flore u ustima te prevenira nastanak infekcija.

Sve se više studija bavi djelovanjem malične kiseline i magnezijevog malata kod fibromialgije i sindroma kroničnog umora (Chronic Fatigue Syndrome-CFS). Fibromijalgija je kronična bolest koja zahvaća oko 3% stanovništva. Najizraženiji simptomi su duboka bol u mišićima, zglobovima i ligamentima, koju prati umor i krutost zglobova, najizraženija nakon spavanja. Uz navedene simptome oboljeli imaju slabu koncentraciju i pamćenje, poremećaj spavanja te učestale glavobolje. Nažalost ne postoji određena terapija, bolest nije degenerativna, ali intenzitet simptoma varira. Kod oboljelih od fibromialgije primijećen je deficit kako magnezija tako i jabučne kiseline. Pacijentima se stoga već niz godina preporučuju pripravci jabučne kiseline kako bi se povećao energetski nivo organizma. U kombinaciji magnezijevog malata rane studije pokazuju napredak kod smanjena boli i ukočenosti. Magnezijev malat preporučuje se i osobama koje imaju Sindrom kroničnog umora (CFS – Chronic fatigue syndrome).

Magnezijev malat izvrsna je kombinacija dva sastojka koji učinkovito podižu energetski nivo organizma. Iako je skuplji od drugih oblika poput klorida i sulfata namijenjenih više za topičku primjenu te oksida, ovaj oblik ima mnogo bolju aposrpciju i ciljano djelovanje. Obzirom na djelovanje poželjno ga je uzeti ujutro. Za razliku od ostalih oblika nema djelovanje na probavni trakt pa ga mogu uzimati osobe kod kojih magnezij izaziva učestalu stolicu.