PRIMJENA PASTILA SA CINKOM KOD UPALE GRLA I PREHLADE

LT-PRIMJENA PASTILA SA CINKOM KOD UPALE GRLA I PREHLADE-1000x500

Dolazak hladnijih dana često nas uhvati nespremnima. Dok još nismo ni pripremili toplije veste i jakne, jutarnje temperature nas prisjete da više nije ljeto. Nažalost prisjeti nas i šmrcanje, kihanje i curenje nosa. To su prvi znaci prehlade koje nikako ne bi smjeli ignorirati. Upravo kod ovih prvih simptoma trebalo bi uzeti pastile za otapanje u ustima sa cinkom.
Cink je esencijalni mineral neophodan za pravilno odvijanje mnogobrojnih fizioloških funkcija. Od posebnog je značaja za sve stanice sa konstantnom diobom pa tako i za obrambene stanice imuno sustava. Više znanstvenih ispitivanja pokazalo je kako optimalni unos cinka stimulira prirodne obrambene sposobnosti organizma. Na sreću, optimalnom suplementacijom dolazi do oporavka i normalizacije imunološkog sustava. Dugogodišnja istraživanja pokazala su također kako cink sa C vitaminom djeluje kao prirodni antiseptik grla te kao imunostimulator. Primijećena je također sposobnost cinka u sprječavanju replikacije virusa.
Kako bi cink bio učinkovit mora se primijeniti lokalno i odmah pri pojavi prvih simptoma. Ukoliko se uzima za vrijeme prehlade i infekcija gornjeg dišnog sustava cink može smanjiti trajanje bolesti i naglašenost simptoma i do 50%. Najbolji pripravci su stoga komprimati i nazalni sprejevi.

Komprimat se mora potpuno otopiti u ustima, ne žvakati ni gutati. Na ovaj način postiže se lokalno djelovanje cinka u području usne šupljine i grla.LT-ZINC_LOZENGES-700x700 Ispitivani su monopripravci cinka u dozi od 13 mg do 23 mg. Ukoliko se nalazi u kombinaciji sa drugim aktivnim tvarima, zbog kombiniranog i sinergističkog djelovanja, doza cinka može biti i manja. Obzirom da ih je potrebno uzimati svaka 2-3 sata na ovaj način se izbjegava unos cinka u dozama većim od preporučene. Za razliku od pastila, mana pripravka u obliku spreja je što mogu kratkotrajno oštetiti sluznicu nosa i uzrokovati gubitak mirisa i okusa u ustima.

Cink se često kombinira sa drugim aktivnim tvarima koje djeluju na jačanje imuniteta poput askorbinske kiseline ili ehinacee. Na ovaj način postiže se manja doza cinka u pojedinoj pastili i postiže optimalni dnevni unos. Lokalna primjena vitamina C iskorištava njegovo antioksidativno djelovanje, neutralizirajući povećanu produkciju slobodnih radikala na mjestu upalnog procesa.
Ehinacea je biljka sa snažnim imunostimulativnim djelovanjem koja se već desetljećima koristi u dodacima prehrani. Ehinacein, prirodni spoj koji se nalazi samo u ehinacee, sprječava prodiranje mikroorganizma u stanice. Recentne studije potvrdile su primjenu ehinacee kod oslabljenog imuniteta. Potvrdilo se također kako ehinacea ima antiviralno i antioksidativno djelovanje te stimulira neutralizaciju bakterija i stranih tvari u organizmu.
Oralnom primjenom pojačava se obrambeni sustav organizma kod infekcija i kroničnih upala. Mnoga ispitivanja pokazuju pozitivno djelovanje na infekcije gornjeg dišnog sustava, smanjenje simptoma i vremena trajanja bolesti. Zanimljivi su rezultati nekoliko ispitivanja koji ukazuju da ukoliko se ehinacea primjeni kod pojave prvih simptoma smanjuje težinu same prehlade kao i njene simptome (curenje iz nosa, grebanje grla, kihanje).
Farmaceutski oblik komprimata za žvakanje iskorištava sinergističko djelovanje cinka, vitamina C i ehinacee te omogućuje njihovu veću koncentraciju u usnoj šupljini i njegovo snažno lokalno djelovanje čak i u nižim dozama. Preporučuje se otopiti u ustima više komprimata na dan (svaka 2-3 sata) za vrijeme trajanja upale.