OVI VITAMINI VOLE KOSTI….

TWL-K2 D3-1000x500

Poznato nam je da su vitamini esencijalne hranjive tvari. Moramo ih stoga unositi preko hrane ili dodataka prehrani jer ih naš organizam nije u stanju sam sintetizirati. Ovo nije u potpunosti točno u pogledu vitamina D jer se upravo taj vitamin sintetizira u našoj koži uz neophodne sunčeve zrake. Nažalost upotreba krema sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijim dijelovima dana te nošenje odjeće koja zaklanja kožu od sunca smanjuje uvelike sintezu ovog vitamina. S jedne strane štitimo našu kožu od štetnog UVA i UVB zračenja, a sa druge strane se smanjuje sinteza vitamina D3. Čemu onda dati prednost? Svakako zaštiti kože od sunca, a manjak vitamina D3 lako možemo nadoknaditi  kvalitetnim dodacima prehrani.

TWL-D3_K2Kombinirani pripravci vitamina D3 i K2 danas se sve više nalaze na policama ljekarni i masovno reklamiraju po medijima. Twinlab je ovu kombinaciji među prvima stavio na tržište prije 15-ak godina upravo kada su objavljene studije o važnosti ova dva vitamina za koštani i krvožilni sustav. Ovaj proizvod sadrži kombinaciju vitamina D3 od čak 25 µg (1000 IU) i vitamina K2 (90 µg) u pakiranju od 60 tableta koje se otapaju u ustima. Upravo su ove nešto „više“ količine vitamina D3 one optimalne kako se postiglo djelovanje na nivou koštanog i krvožilnog sustava.  Zajedno ovi vitamini  “smještaju kalcij na odgovarajuće mjesto” u kosti. Sa druge strane sprječavaju odlaganje na krivo mjesto (stjenke krvnih žila, bubrezi, žuč) i posljedično nastajanje kalcifikacija na žilama, koštanim izbočinama i kalcifikaciji mekih tkiva.

Osim što održava normalnu razinu kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje u kosti, vitamin D3  potiče i apsorpciju fosfora pa je neophodan za zdravlje zubi. Sve je više znanstvenih studija koje dokazuju da je vitamin D3 neophodan za očuvanje imuniteta i prevenciju bolesti. Najnovija ispitivanja povezuju nisku razinu vitamina D i slabije kognitivne sposobnosti te sindrom kroničnog umora i boli.

Ovu kombinaciju vitamina trebalo bi preporučiti osobama koji uzimaju preparate kalcijevog karbonata, kako bi se smanjila izloženost kalcifikacije arterija i potencijalan izloženost kardiovaskularnim bolestima.