Koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu?

Ispale trepavice nisu neuobičajene. Razloga za ispadanje je mnogo, uključujući i njihovo prečesto trljanje.

Međutim, ako već neko vrijeme primjećujete neobično ispadanje trepavica, možda ste počeli razmišljati o tome koliko će vremena biti potrebno da trepavice ponovno narastu?

Koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu?

Trepavice obično narastu za šest tjedana i prolaze kroz tri faze, a nakon što prođe posljednja faza, trepavice ponovno počinju ciklus rasta. Ovo je karakteristično za specifična zdravstvena stanja, kemoterapije, ali i za prirodni ciklus rasta trepavica.

Kada su za ponovni rast trepavica potrebni mjeseci, najvjerojatnije se u pozadini nalazi temeljni problem ili zdravstveni razlog.

Zašto trepavice ispadaju?

Trepavice imaju svoj prirodni ciklus rasta. Iako možda niste primijetili, one redovito ispadaju i ponovno rastu. Međutim, nekoliko stvari može uzrokovati češće ispadanje trepavica:

STRES

Stres je u velikoj mjeri čimbenik koji utječe na gubitak trepavica. Na isti način na koji stres dovodi do povećanog gubitka kose, stres može povećati ispadanje trepavica. Stres uzrokuje prijevremeni ulazak folikula dlake u telogenu fazu što uzrokuje pojačano ispadanje trepavica.

IRITACIJA OD UMJETNIH TREPAVICA ILI EKSTENZIJA

Umjetne trepavice rijetko same po sebi uzrokuju iritaciju, ali ako nastavite stavljati ljepilo na osjetljivu liniju trepavica, mogli biste izgubiti određen dio trepavica.

TRIHOTILOMANIJA

Trihotilomanija je poremećaj kod kojeg ljudi imaju jake porive da iščupaju kosu s glave, obrve ili trepavice. Komplicirana je i nije svaki slučaj jednak, a stres i depresija su ponekad razlog tome.

TRLJANJE OČIJU

Povremeno trljanje područja očiju, koje zasvrbi, je u redu. Međutim, neprestano trljanje rukama, sredstvima za uklanjanje šminke ili čak uporaba uvijača za trepavice, može oštetiti kožu na kapcima i uzrokovati ispadanje trepavica.

ODREĐENA ZDRAVSTVENA STANJA

Hipotireoza i alopecija areata mogu također utjecati i na gubitak trepavica.

SPAVANJE SA ŠMINKOM

Čak i najkremastija, najhidratantnija maskara može isušiti vaše trepavice preko noći, što može uzrokovati njihovo lomljenje i prorjeđivanje. Pogotovo ako zarinete lice u jastuk dok spavate, jer zasušena maskara može “zgnječiti” vaše trepavice o tkaninu.

PRIRODNO ISPADANJE TREPAVICA

Baš kao i kosa na glavi, trepavice prolaze kroz ciklus rasta. U bilo kojem trenutku, neke od vaših trepavica su u fazi mirovanja (telogenoj fazi), zbog čega je normalno s vremena na vrijeme vidjeti trepavicu ili dvije u umivaoniku.

Koliko dugo traju trepavice?

Traju li trepavice dugo ili često ispadaju?

Prosječni vijek trajanja trepavica je od 4 do 6 tjedana.

Imajte na umu da bi razni čimbenici mogli utjecati na prosječni vijek trajanja trepavica prije nego što ispadnu. To može uključivati lažne trepavice ili druga zdrvastvena stanja kao što su osnovne bolesti ili upotreba lijekova.

Kako trepavice ponovno rastu?

Je li moguće postići da trepavice jako brzo ponovno narastu?

Baš kao i kosa na glavi, i trepavice prolaze kroz faze rasta. Dakle, vrijeme koje je potrebno da trepavice ponovno narastu ovisi o tome koliko brzo vaše tijelo ulazi u ove faze.

Ponovni rast trepavica je jednostavan, ali proces je prijelazan. Morate pričekati da prođu sve tri faze kako bi se ponovni rast ostvario. Evo kako se to događa:

1. faza: ANAGENA FAZA ILI RAST

Iznenadit ćete se kako vam rastu trepavice! Svaka trepavica na gornjem i donjem kapku može izrasti između 0,12 i 0,14 milimetara dnevno.

2. faza: KATAGENA FAZA ILI REGRESIJA

Nakon što su vam trepavice narasle do maksimalne duljine, očekivali biste da će folikuli postati uži. Međutim, nakon što se to dogodi, trepavice se počinju smanjivati prije nego što na kraju ispadnu.

3. faza: TELOGENA FAZA ILI MIROVANJE

Tijekom ove faze očekivali biste da će vam ispasti nekoliko trepavica. Međutim, redovita količina trepavica koje ispadaju mogla bi biti između 1 i 5 trepavica dnevno.

Gore navedene faze tipične su za sve nas jer čine životni ciklus trepavica. Ako vaše trepavice ne rastu, to može značiti da su folikuli ili očne žlijezde možda oštećeni.

Trebate li staviti ekstenzije trepavica ako vam trepavice ne rastu?

Što ako vam trepavice ponovno ne izrastu kao što bi trebale??

Mnogi pribjegavaju korištenju ekstenzija trepavica kada im trepavice ne narastu. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali (i ne biste trebali) koristiti ekstenzije trepavica.

Zašto biste trebali koristiti ekstenzije trepavica:

Dostupne su mnoge opcije, što vam olakšava odabir između različitih stilova i često mijenjanje.

Prikladniji izbor ako ste zaposlena osoba i obično nemate vremena za šminkanje.

Zašto ne biste trebali koristiti ekstenzije trepavica

Kvalitetne ekstenzije trepavica su skupe.

Ekstenzije trepavica zahtijevaju neprestano održavanje. Morat ćete paziti da ne koristite sredstva za uklanjanje šminke ili druge proizvode koji bi mogli oštetiti umjetne trepavice.

Mogu uzrokovati infekcije oka.

Možda nisu prikladne za osjetljive oči i kožu.

Mogu izdržati samo minimalan pritisak te mogu lako otpasti primjenom grubljih pokreta.

Naš izbor? Budite prirodne. Pronađite učinkovit serum za rast trepavica poput našeg i vjerujte svom tijelu.

SBL-Trepavice-01-1000x500

Rastu li trepavice svima istom brzinom?

zdravstvena stanja i/ili navike mogu utjecati na to koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu.

Bez obzira na prosječni životni vijek trepavica, neki drugi čimbenici mogli bi utjecati na to da vaše trepavice ispadnu ranije ili brže. A isti čimbenici ili uvjeti također mogu utjecati na brzinu kojom trepavice ponovno rastu.

Koji čimbenici utječu na to koliko dugo će vaše trepavice ponovno rasti?

Ispadanje trepavica nije uvijek prirodno.

Dakle, postoje li vanjski čimbenici koji bi mogli utjecati na vrijeme potrebno da trepavice ponovno narastu? Naravno, prosječno 1 do 5 trepavica koje ispadnu dnevno znači da ne morate puno brinuti.

Međutim, pretpostavimo da primijetite mnogo trepavica na jastuku ili krevetu nakon što se probudite. U tom slučaju postoje neki drugi zdravstveni i ostali razlozi koji bi mogli uzrokovati ranije ispadanje trepavica, a također i odgoditi vrijeme koje im je potrebno da ponovno narastu.

Lijekovi: Ako ste koristili lijekove poput finasterida ili minoksidila, nuspojave mogu spriječiti ponovni rast trepavica.

Ozljede: To može uključivati sve fizičke ozljede na očima koje ste možda imali u prošlosti. Pogotovo ako su time najviše pogođeni folikuli.

Madaroza: Ovo je medicinsko stanje koje uzrokuje prekomjerni gubitak trepavica. Može čak uzrokovati gubitak i stanjivanje obrva.

Blefaritis: Ovo je vrsta zdravstvenog stanja u kojem uljne žlijezde u kapcima postaju disfunkcionalne. Obično ga prate simptomi kao što su svrbež i crvene oči. Pravilna briga o trepavicama može spriječiti blefaritis, a korištenje antibiotika može ga liječiti.

Stres: Bilo da se radi o fizičkom ili emocionalnom, stres može oštetiti vaše trepavice i uzrokovati njihovo pretjerano ispadanje.

Navike šminkanja: Korištenje previše šminke za oči ili predugo držanje šminke nisu dobre ideje. Bilo da se radi o sjenilima, maskari ili olovki za oči – bilo koja vrsta šminke za oči ne bi se trebala nositi dugo, pogotovo ne ostavljati preko noći. Štoviše, nikada ne koristite na trepavicama proizvode za šminkanje kojima je istekao rok trajanja.

Alopecija areata: U ovom zdravstvenom stanju očekuje se prekomjerno i rano ispadanje kose. Iako može uključivati ćelavost na glavi, čest je i gubitak dlake na drugim dijelovima tijela.

Hormonske neravnoteže: Neki hormoni mogu poboljšati rast dlaka na tijelu, a to uključuje i trepavice. Neki drugi mogu inhibirati rast kose.

Osim gore navedenih stanja, trepavice mogu ispasti i zbog genetskih razloga, iako to nije nužno. Bilo koje stanje u početku možda neće pokazivati simptome, pa ako primijetite neobičan pad trepavica, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

Kako biste trebali brinuti o trepavicama?

Njega trepavica nije ograničena samo na serume!

Briga o trepavicama prvi je korak kako biste smanjili ispadanje trepavica i ubrzali njihov pravilan ponovni rast.

Uklonite šminku za oči:

Ako koristite maskaru, to bi moglo uzrokovati veću štetu tijekom noći. Dok spavate, trenje uz jastuk može uzrokovati pucanje i ispadanje trepavica. Nikada ne trljajte i ne vucite trepavice dok imate maskaru, jer istovremeno se može desiti pucanje i ispadanje.

Redovito čistite trepavice:

Kada perete lice, uzmite sapun i stavite ga i oko kapaka. Prije nego što to učinite, provjerite je li dobro razrijeđen i da nije koncentriran. Imajte na umu da ne stavljate prste u oči!

Izbjegavajte nanošenje teških proizvoda:

Korištenje teških proizvoda za kožu kao što su bogate hidratantne kreme nikada nije dobra ideja. Pogotovo kada ih stavljate na kapke i oko njih, možete oštetiti žlijezde začepljenjem, uzrokujući jako ispadanje trepavica.

Nježno masirajte trepavice:

Umjesto da koristite teške hidratantne proizvode ili kreme, nježno nanesite ulje na trepavice. Ricinusovo i jojobino ulje dobar su izbor jer mogu podržati proces ponovnog rasta trepavica. Ova ulja također mogu pomoći da trepavice postanu mekše i zdravije.

Održavajte zdravu prehranu bogatu hranjivim tvarima:

Esencijalne hranjive tvari za pravilan ponovni rast trepavica su željezo, biotin, masne kiseline i proteini. Jedite zdravu hranu sukladno vašim svakodnevnim potrebama i trepavice će surađivati.

Smanjite razinu stresa:

Ne odvajanje dovoljno vremena za sebe jedan je od vodećih uzroka stresa. Uzmite malo slobodnog vremena od posla i spustite razinu aktivnosti.

Na primjer, možete pokušati meditirati, otići na jogu, započeti hobi ili se baviti vježbanjem.

Koristite serume za rast trepavica:

Ako je “koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu” trajno pitanje na vašem umu, serumi za rast trepavica definitivno su vaš najbolji prijatelj.

Ovi serumi obično imaju bimatoprost kao aktivni sastojak. No dobar serum za trepavice imat će biljne, veganske i učinkovite sastojke.

Formuliran na istim principima kao i naš nagrađivani serum za rast kose, Scandinavian Biolabs Serum za rast trepavica definitivno ide u prilog vašem konačnom cilju –  dugim i zdravim trepavicama.

SBL-Trepavice-02-800x800

Može li se Scandinavian Biolabs Seruma za rast trepavica koristi kada na trepavicama imamo ekstenzije?

Općenito se ne preporučuje korištenje Scandinavian Biolabs Seruma za rast trepavica kada imate ekstenzije trepavica. Razlog tome je što serum može olabaviti ekstenzije ili uzrokovati njihovo prerano ispadanje. Osim toga, ljepilo koje se koristi za pričvršćivanje ekstenzija može reagirati sa serumom, što može izazvati iritaciju ili druge neželjene reakcije.

Najbolje je pričekati da se ekstenzije trepavica uklone i tek onda započeti s primjenom seruma.

Svakako se obratite stručnom osoblju u salonu gdje ugrađujete ekstenzije za preporuke o proizvodima koji su sigurni za upotrebu s vašom vrstom ekstenzija.

Sažetak: Koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu?

Dakle, koliko je vremena potrebno da trepavice ponovno narastu? Ovisi o tome ispadaju li vaše trepavice prirodno ili se to događa zbog temeljnih zdravstvenih stanja.

Trepavicama treba dosta vremena da ponovno narastu – od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Nakon toga se odvija faza mirovanja, u kojoj trepavice počinju ispadati.

Ako ste tražili rješenja za brzi ponovni rastj trepavica, naš serum za rast trepavica je savršen izbor i rješenje. Izrađen od prirodnih sastojaka, neće uzrokovati nikakve nuspojave poput iritacije, neće promijeniti boju očiju niti potamniti kapke.

Koliko brzo rastu trepavice?

Trepavice su bitan dio našeg tijela i služe brojnim važnim funkcijama, uključujući zaštitu očiju od prljavštine i krhotina kao i pomoć u regulaciji protoka suza. Ali koliko brzo rastu trepavice i što možete učiniti kako biste potaknuli zdrav rast trepavica?

U prosjeku, trepavice rastu brzinom od oko 0,12 milimetara dnevno, ili oko 1,27 centimetara mjesečno. To se može razlikovati od osobe do osobe na temelju čimbenika kao što su dob, genetika i cjelokupno zdravlje. Postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste potaknuli zdrav rast trepavica, uključujući:

  • Osigurajte si dovoljno sna i pravilnu hidrataciju
  • Izbjegavajte trljanje i navlačenje trepavica
  • Koristite hranjivi regenerator ili ulje za trepavice
  • Koristite kvalitetnu, nježnu maskaru i uklonite ju prije spavanja
  • Jedite zdravu, uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima

Ako ste zabrinuti za zdravlje ili rast trepavica, dobro je razgovarati s dermatologom ili stručnjakom za oči koji vam može pomoći u određivanju uzroka i preporučiti mogućnosti liječenja.

Kliknite da biste otišli na našu stranicu s proizvodima i pročitali kako vam oni mogu pomoći.

https://farmex.hr/linija-scandinavian-biolabs/scandinavian-biolabs-proizvodi/

 

PREPORUČUJEMO:

Scandinavian Biolabs® Bio-Pilixin® Formula – Serum za rast trepavica, 6ml

Scandinavian Biolabs® – Hair Nutrient Tablets, 60 tableta