OPTIMALNA ANTIOKSIDATIVNA ZAŠTITA

Štetni slobodni radikali u organizmu nastaju u svakodnevnim procesima, gdje imaju važnu ulogu kod proizvodnje energije, obrani od bakterija, prijenosu informacija te regulaciji krvnog tlaka. Zdravi organizam ima dovoljno prirodnih antioksidansa koji neutraliziraju svaki njihov suvišak. Kada je narušena fiziološka ravnoteža stvaranja i neutralizacije slobodnih radikala nastaje oksidativni stres.

Na smanjenu aktivnost antioksidansa u organizmu utječu: deficit vitamina i minerala, životna dob, bolesti, stil i način života, stres, nagla fizička aktivnost, vanjski utjecaji te neadekvatna prehrana.

Slobodni radikali mogu izazvati ozbiljna oštećenja staničnih struktura, poremećaje u staničnim procesima, prerano starenje i odumiranje stanica što rezultira razvojem kroničnih bolesti i poremećaja u organizmu. Studije su dokazale povezanost oksidativnog stresa sa bržim razvojem i nastankom :

– KV bolesti ( ateroskleroza, infarkt miokarda, moždani udar)

– dijabetesa

– karcinoma

– multiple skleroze

– bolesti bubrega (glomerulonefritis, tubularne intersticijske bolesti)

– reumatiodnog artritisa

– neurodegenerativnih bolesti

– alergije, astme, atopičkog dermatitisa

– katarakte

– bolesti kože (neurodermitis, psorijaza..)

Vitamin E i selen važni antioksidansi. Studije potvrđuju njihov nedovoljan unos hranom.

Vitamin E jako je nestabilan. Čak 60 % gubi se kuhanjem, pečenjem i prženjem te usitnjavanjem hrane. U dodacima prehrani najčešće se nalazi stabilni oblici koji imaju visoku raspoloživost. Njegova glavna uloga je sprječavanje oksidativnog stresa i zaštita stanica, posebno u mozgu, živčanom te krvožilnom sustavu.  Antioksidativno djelovanje vitamina E posebno je značajno kod reproduktivnog sustava muškaraca jer poboljšava prokrvljenost i opskrbu kisikom, a neophodan je za pokretljivost spermija.

 Selen je mineral za kojim su potrebe male, ali esencijalne. Neophodan je za funkcioniranje brojnih enzima koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Potrebe za selenom rastu kod neadekvatne prehrane, bogate mastima. U hrani se nalazi u malim količinama koje se dodatno smanjuju termičkom obradom. Veliki problem je i prisutnost sumpora u tlu (iz umjetnih gnojiva i kiselih kiša) koji sprječava njegovu apsorpciju. Znanstvene studije povezuju nisku razinu selena sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih i drugih bolesti. Smanjena koncentracija selena dovodi i do smanjene funkcije leukocita i posljedično poremećaja u imunološkom sustavu. Selen, uz vitamin E može utjecati na funkciju i normalan razvoj spermatozoida.