RESVERATROL – moćni čuvar zdravlja iz vina

LT-RESVERATROL-700x700

Posljednje vrijeme sve se više piše i priča o resveratrolu. Spominje ga se u kontekstu zdravlja, ljepote, borbe protiv slobodnih radikala… Što je to resveratrol?

Radi se o potpuno prirodnom spoju koji spada u skupinu fenola. Topiv je u mastima i nalazi se u mnogim biljkama. Najviše ga ima u grožđu (crnom), borovnicama, kikiriju. Zanimljivo je da se nalazi i u korovu, posebno japanskom dvorniku koji je česti izvor resveratrola koji se nalazi u dodacima prehrani.

Mnogobrojna istraživanja koja su se provodila potkraj prošlog i početkom ovog stoljeća potvrdila su njegovo antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antivirusno i anti-aging djelovanje, kao i njegovu ulogu u mršavljenju i sportskoj prehrani. Ispitivanja su pokazala da resveratrol ima pozitivne utjecaje na kardiovaskularni sustav. Sprječava koagulaciju i nastanak krvnih ugrušaka, uzroka srčanog ili moždanog udara. Resveratrol stimulira nastanak spojeva koji šire krvne žile pa povećava protok krvi i bolju opskrbljenost tkiva hranjivim tvarima. Neutralizira štetne slobodne radikale i dodatno štiti krvne žile i srce.

Zanimljivo je otkriće kako resveratrol značajno produžuje životni vijek nižim organizmima kao što su kvasac Saccharomyces cerevisiae, crv Caenorhabditis elegans i mušica Drosophila melanogaster. Drugo istraživanje utvrdilo je da resveratrol ima sličan utjecaj na produljenje života kod ribe kratkog životnog vijeka, Nothobranchius furzeri, te joj poboljšava sposobnost plivanja i kognitivne funkcije.

Najbogatiji prehrambeni izvori resveratrola su:

– čaša crvenog vina (1,5 dl) sadrži oko 0,30-1,07 mg resveratrola

– kikiriki (sirovi) jedna čaša sadrži oko 0,01-0,26 mg resveratrola

Za sve one koji žele uzimati veće količine resveratrola,a ostati trijezni tu su dodaci prehrani koji sadrže ovaj vrhunski antioksidans. U jednoj kapsuli nalazi se otprilike 200 mg resvertrola, dakle količina u 30tak butelja vina.

Pokazalo se da se resveratrol može uzimati, bez nuspojava, do 5000 mg. Istraživanje na životinjama pokazalo je sličan profil sigurnosti.