Znanost o zdravlju vlasišta: Više od same kose

SBL-Novosti-Zdravlje_vlasista-1280x500-20240617

Vlasište je neopjevani junak zdravlja kose. Iako na to često zaboravljamo kada je riječ o njezi kose, tu sve počinje, a ono igra ključnu ulogu u tome kako vaša kosa izgleda i osjeća se. No što znate o njezi vlasišta?

U ovom ćemo članku istražiti što čini zdravo vlasište, znakove potencijalnih problema i uzroke koji stoje iza njih te opće savjete o tome kako brinuti za vlasište.

Što zdravlje vlasišta čini jednako važnim kao i zdravlje kose?

Kao što biljke trebaju dobro tlo, vaša kosa treba zdravo vlasište. Oštećeno vlasište može učiniti vašu kosu nezdravom. Na primjer, istraživanje [1] koje je uključivalo 20 studija pokazalo je da je loše zdravlje vlasišta dovelo do gubitka kose.

Zdravlje vlasišta ovisi o:

 1. pH, što je mjera koliko je nešto kiselo. Ispravna razina pH vrijednosti vlasišta je oko 5,5. Šamponi s višim pH (preko 5,5) mogu učiniti kosu neposlušnom i slabom. Nažalost, većina šampona ima visok pH. Jedna studija [2] otkrila je da su 123 popularna šampona imala pH veći od 5,5.
 2. Regulacija masnoće vlasišta (sebuma). Vlasište proizvodi masnoću kako bi vam kosa bila glatka. Ali previše masnoće može dovesti do problema. Na primjer, studija [3] je pokazala da su ljudi s previše masnoće vlasišta imali problema s gubitkom kose i svrbežom.
 3. Mikrobi vlasišta (bakterije i gljivice). Vlasište ima sićušna, korisna živa bića koja zaustavljaju perut. Oni također proizvode aminokiseline i biotin, koji pomažu vašoj kosi da raste [4].

Kako se vlasište razlikuje od ostatka kože?

Vaše vlasište treba jedinstvene proizvode kako bi bilo zdravo. Drugim riječima, ne možete koristiti na vlasištu proizvode namijenjene njezi kože ili kose. To je zato što se vaše vlasište razlikuje od kože na ostatku tijela. U usporedbi s kožom, vlasište ima:

 • Više folikula dlake [5]
 • Više masnoće (sebuma) [6]
 • Deblje slojeve kože. Vaše vlasište ima pet slojeva kože, što je više od ostatka vašeg tijela [7].

Prepoznavanje nezdravog vlasišta: Koji su znakovi?

Znati kako izgleda nezdravo vlasište ključno je za brigu o njemu. Uočavanjem ovih znakova možete odmah započeti s potrebnom njegom vlasišta.

Evo na što treba paziti:

 • Perut
 • Svrbež vlasišta
 • Crvenilo vlasišta ili upala
 • Gubitak kose
 • Previše masno ili suho vlasište
 • Prištići na vlasištu
 • Ljuskava područja
 • Osjetljivost. Potrebna mu je pažnja ako vas vlasište boli kada ga dodirnete ili četkate kosu.

SBL-Novosti-Zdravlje_vlasista-02

Otkrivanje temeljnih uzroka problema s vlasištem

Vaše vlasište može biti nezdravo iz nekoliko razloga, a oni su:

 •  Loša prehrana. Konkretno, ako vašoj prehrani nedostaju željezo, cink, vitamini (D, E, A) i proteini [8].
 •  Stres. Osjećaj stresa cijelo vrijeme može zaustaviti rast kose. Stres može zadržati korijene kose u fazi mirovanja, sprječavajući ih da proizvode kemikalije potrebne za pokretanje rasta kose [9].
 •  Navika pušenja. Pušenje smanjuje dotok krvi u vlasište i može uzrokovati gubitak kose i probleme s kožom [10].
 •  Izloženost toksinima. Prekomjerno izlaganje suncu, pa čak i neki tretmani kose mogu naštetiti vašem vlasištu [11].
 •  Nakupljanje proizvoda. To može začepiti korijen kose i dovesti do peruti, infekcija, pa čak i gubitka kose [12].
 •  Hormonalne neravnoteže. Na primjer, prekomjerne količine dihidrotestosterona (DHT) mogu učiniti vaše vlasište masnim [13]. Isto tako, promjene tijekom menopauze mogu učiniti vaše vlasište suhim i svrbljivim [14].

Kako možete poboljšati zdravlje vlasišta?

Briga o vlasištu može učiniti vašu kosu zdravijom. To možete postići na sljedeće načine:

 •  Redovito čišćenje. Često čišćenje vlasišta je od vitalnog značaja. Inače se može nakupiti prljavština i masnoća, što olakšava rast gljivica. Studija [15] je usporedila ljude koji su prali vlasište 5-6 puta tjedno s onima koji su ga prali samo jednom tjedno. Ne iznenađuje da su osobe koje su često prale kosu doživjele manje upale, peruti i svrbeža.
 •  Korištenje odgovarajućih proizvoda. Odabir odgovarajućih proizvoda za vaše vlasište može temeljito poboljšati vašu kosu. Studija [16] u kojoj su sudionici koristili odgovarajuće proizvode za njihova vlasišta tijekom 24 tjedna to je i ilustrirala. Sudionici su izvijestili o manjem ispadanju kose i vitalnijoj kosi.
 •  Održavnje mikroba u ravnoteži. Perut se razvija kada mikrobi na vlasištu izađu iz ravnoteže, što ne samo da može utjecati na vaše vlasište, već može i kosu učiniti slabijom. Srećom, moguće je ponovno stvaranje njihove ravnoteže. Na primjer, jedna studija [17] je otkrila da kokosovo ulje jača bakterije vlasišta. Isto tako, šamponi s probioticima neutraliziranim toplinom mogu povećati dobre bakterije vlasišta [18].
SBL-Serum-05-1000x1000

Bio-pilixin® aktivacijski serum | Za žene

Bez lijekova i klinički testirano

SBL-Serum-04-1000x1000

Bio-pilixin® aktivacijski serum | Za muškarce

Bez lijekova i klinički testirano

Odabir odgovarajućih proizvoda za njegu vlasišta

Odabir odgovarajućih proizvoda za vlasište je poput odabira najbolje hrane za vaše tijelo. Prvo utvrdite vrstu vlasišta i s kojim se problemima suočava (suhoća, prekomjerna masnoća vlasišta, iritacija itd.) Zatim potražite sastojke koji ciljaju vaše specifične potrebe.

Na primjer, ako imate:

 •  Suho vlasište, proizvodi s hidratantnim sastojcima [19] poput hijaluronske kiseline i aloe vere mogu biti dobar izbor. To sprječava da se vlasište osuši i postane ljuskavo.
 •  Masno vlasište, sastojci poput salicilne kiseline i ekstrakta zelenog čaja mogu biti korisni. Oni pomažu u uklanjanju mrtve kože, suvišne masnoće i nakupljenih ostataka proizvoda.
 •  Osjetljivo vlasište, proizvodi s nježnim sastojcima poput kamilice mogu umiriti kožu. Istodobno izbjegavajte kemikalije poput sulfata i parabena koje bi mogli iritirati vaše vlasište.

Zapamtite, ovo su opće preporuke. Za personaliziranije prijedloge uvijek je najbolje konzultirati svog liječnika ili dermatologa.

SBL-Novosti-Zdravlje_vlasista-03

Savjeti za održavanje zdravog vlasišta

Briga o vlasištu je više od same primjene odgovarajućih proizvoda. Naime, radi se i o dobrim navikama i praksama. Evo nekoliko općih savjeta za zdravo vlasište i kosu:

 • Izbjegavajte zategnute frizure. Stilovi poput zategnutih punđi, pletenica i konjskih repova mogu previše navući kosu. To bi moglo dovesti do gubitka kose koji se naziva vučna alopecija [21].
 •  Perite kosu odgovarajućom učestalošću. Prečesto pranje suhog vlasišta šamponom za temeljito uklanjanje nečistoća može dovesti do još veće suhoće i iritacije, dok rijetko pranje masnog vlasišta može uzrokovati nakupljanje masnoće i prljavštine.
 •  Nježno četkajte kosu prilikom oblikovanja kako ne biste ozlijedili vlasište.
 •  Razmaknite kemijske tretmane. Ako bojate kosu ili koristite kemikalije za ravnanje kose, pričekajte najmanje 8-10 tjedana između tretmana. Time se sprječava nakupljanje proizvoda. Također omogućuje oporavak kose i vlasišta između tretmana.
 •  Jedite dobro i ostanite hidrirani. Prehrana bogata vitaminima (B, D, A, E), masnim kiselinama, željezom i cinkom odgovara vašoj kosi. Također, pijenje dovoljno vode sprječava da se vaše vlasište osuši i postane ljuskavo.
 •  Upravljajte stresom. Previše stresa može dovesti do gubitka kose. Pokušajte se opustiti uz meditaciju, vježbanje i dovoljno sna.
 •  Odaberite odgovarajuće proizvode. Koristite proizvode za kosu i ulja koja ne začepljuju vaše pore i odgovaraju vašim potrebama.
 •  Redovito masirajte vlasište. Masiranje vlasišta može smanjiti stres i poboljšati protok krvi u njega.
SBL-Rutina_zene

Rutina rasta kose | Za žene

Formulirano za borbu protiv ispadanja i stanjivanja kose

Rutina rasta kose | Za muškarce

Formulirano za borbu protiv ispadanja kose i znakova ćelavosti

Zaključak

Vlasište je kosi kao tlo biljci. Briga o tome trebala bi biti dio zdrave rutine njege kose. Započnite tako što ćete saznati sve o svom vlasištu i pokušajte uočiti znakove bilo kakvih potencijalnih problema. Odaberite proizvode koji su prilagođeni vašim specifičnim potrebama i ne zaboravite se posavjetovati s dermatologom kada ste u nedoumici.

Zapamtite, zdravlje vlasišta ne ovisi samo o primjeni odgovarajućih proizvoda. Imajte na umu da je bitna vaša prehrana, razina stresa i navike oblikovanja kose. Svaki mali korak koji poduzmete za zdravlje vlasišta je veliki skok prema zdravijoj kosi.

Reference:

 1. Tosti A, Schwartz JR. Uloga zdravlja vlasišta u postizanju optimalnog rasta i zadržavanja kose. Int J Cosmet Sci. 2021; 43 Suppl 1. doi:1111/ics.12708
 2. Dias MFR, de Almeida AM, Cecato PMR, Adriano AR, Pichler J. PH šampona može utjecati na kosu: mit ili stvarnost? Int J Trihologija. 6(3):95.
 3. Osjetljivo vlasište povezano je s prekomjernim sebumom i poremećenim mikrobiomom. Cosmet Dermatol. 2019; 18(3). doi:10.1111/jocd.12736
 4. Grimshaw SG, Smith AM, Arnold DS, Xu E, Hoptroff M, Murphy B. Raznolikost i obilje gljivica i bakterija na zdravom i peruti utjecali su na ljudsko vlasište. PLoS One. 2019; 14(12). doi:1371/journal.pone.0225796
 5. Visessiri Y, Pakornphadungsit K, Leerunyakul K, Rutnin S, Srisont S, Suchonwanit P. Proučavanje broja folikula dlake iz histopatologije vlasišta u tajlandskoj populaciji. Int J Dermatol. 2020; 59(8). doi:1111/ijd.14989
 6. Shamloul G, Khachemoune A. Ažurirani pregled lojne žlijezde i njezine uloge u zdravlju i bolestima 1. dio: Embriologija, evolucija, struktura i funkcija lojnih žlijezda. Dermatol Ther. 2021 .; 34(1). doi:1111/dth.14695
 7. Tajran J, Gosman AA. Anatomija, glava i vrat, vlasište. U: StatPearls [Internet]. StatPearls izdavaštvo; 2023.
 8. Guo EL, Katta R. Dijeta i gubitak kose: učinci nedostatka hranjivih tvari i korištenje dodataka. Dermatologija, praktična i konceptualna. 2017; 7(1):1.
 9. Kako stres uzrokuje gubitak kose. Nacionalni instituti za zdravlje (NIH). Objavljeno 12. travnja 2021.https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-causes-hair-lossPristupljeno 27. studenog 2023
 10. Kavadya Y, Mysore V. Uloga pušenja u androgenoj alopeciji: sustavni pregled. Int J. Trihologija. 2022; 14(2):41.
 11. Satheesha Nayak B, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Ashwini Aithal P. Studija o zdravlju kose vlasišta i praksama njege kose među malezijskim studentima medicine. 2017.; 9(2):58.
 12. Chiu CH, Huang SH, Wang HM. Pregled: Zdravlje kose, zabrinutost sastojaka šampona i tretmani za njegu vlasišta. Curr Pharm Biotechnol. 16(12). doi:2174/1389201016666150817094447
 13. Hormonski učinci na folikule dlake. Int J. Mol Sci. 2020; 21(15). doi:3390/ijms21155342
 14. Zouboulis CC, Blume-Peytavi U, Kosmadaki M, Roó E, Vexiau-Robert D, Kerob D i dalje: utjecaj menopauze. Klimakterični. 2022; 25(5). doi:1080/13697137.2022.2050206
 15. Punyani S, Tosti A, Hordinsky M, Yeomans D, Schwartz J. Utjecaj učestalosti pranja šampona na stanje vlasišta i kose. Poremećaji privjesaka kože. 7(3):183.
 16. Davis MG, Piliang MP, Bergfeld WF, Caterino TL, Fisher BK, Sacha JP i dr. Primjena vlasišta antioksidanata poboljšava stanje vlasišta i smanjuje prolijevanje kose u 24-tjednom randomiziranom, dvostruko slijepom, placebom kontroliranom kliničkom ispitivanju. Int J Cosmet Sci. 2021; 43 Suppl 1. doi:1111/ics.12734
 17. Longitudinalna studija mikrobioma vlasišta sugerira kokosovo ulje za obogaćivanje zdravih komenzala vlasišta. Sci rep. 2021;11. doi:1038/s41598-021-86454-1
 18. Tsai WH, Fang YT, Huang TY, Chiang YJ, Lin CG, Chang WW. Toplinski ubijeni Lacticaseibacillus paracasei GMNL-653 ublažava zdravlje ljudskog vlasišta regulirajući mikrobiom vlasišta. BMC mikrobiol. 2023; 23(1). doi:1186/s12866-023-02870-5
 19. Barak-Shinar D, Del Río R, Green LJ. Liječenje seboreičnog dermatitisa pomoću nove biljne kreme. J Clin Aesthet Dermatol. 2017.; 10(4):17.
 20. Kako liječiti perut.https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruffPristupljeno 27. studenog 2023
 21. Pulickal JK, Kaliyadan F. Traction Alopecija. Objavljeno na internetu u siječnju 2023.[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262008/.] (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262008/) Pristupljeno 27. studenog 2023

* Luat Duong je pisac i strateg za sadržaj iz Kopenhagena specijaliziran za zdravlje i gubitak kose. Njegov je rad predstavljen u MyHealthGuide, The Right Hairstyles i Woman’s Era. Diplomirao je na Sveučilištu Vaasa. Možete se povezati s njim na LinkedInu.

Napisao: Luat Duong*

Zadnje ažuriranje: 15. travnja 2024.

Preveo i uredio: Farmex urednički tim