Kutikula kose: Sve što trebate znati o njezinoj građi, ulozi i njezi

SBL-Novosti-Kutikula kose-1280x500

Kutikula je krajnji vanjski sloj preklapajućih spljoštenih stanica kose. Istraživačima je trebalo mnogo godina da prouče i razumiju strukturu kutikule kose i kako se ona razvija u folikulu.

Osnovna funkcija kutikule kose, sa svojim čvrstim neelastičnim sadržajem proteina, je zaštita unutarnjeg korteksa koji daje elastična svojstva kose. Ljuskasta struktura kutikule na površini kose često je uzdignuta i uzrokuju raspršivanje svjetlosti, a time utječu na sjaj kose.

Ovaj članak ima za cilj pružiti dublje razumijevanje kutikule kose i kako ona utječe na izgled i osjećaj kose, zajedno s nekoliko rješenja za popravak i jačanje oštećene kutikule.

Sažetak

Istražite s nama zamršenost uloge kutikule kose u zdravlju i izgledu kose. Upoznajte njezin sastav i strukturu, uključujući epikutikulu, sloj A, egzokutikulu i endokutikulu. Naučite kako kutikula čuva hidrataciju i sjaj kose te kako oštećena kutikula može utjecati na karakteristike kose.

Otkrijte rješenja za jačanje i popravak osjetljive strukture kutikule, od tretmana na bazi proteina do kemijskih premaza. Saznajte više o važnosti hidratantnih proizvoda i kako oni mogu poboljšati zdravlje kose.

Steknite uvid u utjecaj stanja kutikule na prirodni sjaj vaše kose. Otkrijte znanost koja stoji iza ovog bitnog dijela strukture kose kako biste ju znali održati zdravom i sjajnom.

Struktura kose

Kosa je vlaknasti biomaterijal koji se uglavnom sastoji od proteina, posebice keratina. Struktura kose dobro je poznata: medula je labavo zbijeno, neuredno područje blizu središta vlasi okruženo korteksom.

Korteks sadrži najveći dio mase vlakana, koja se uglavnom sastoji od proteina keratina i strukturnih lipida. Ovaj tvrdi keratinski sloj čini glavni dio vlasi, dajući kosi snagu i određujući boju kose, uzorak kovrča, debljinu i teksturu.

SBL-Novosti-Prikaz strukture kose

Slika 1: Prikaz strukture kose

(Izvor: In Vivo mjerenja hidratacije kose pomoću opto-termalne radiometrije)

Na kraju se nalazi korteks okružen kutikulom, slojem preklapajućih ljuskica stvrdnute, keratinizirane strukture, tvoreći zaštitni omotač. Kutikula kose je ključna jer štiti unutarnju strukturu od oštećenja izazvanih vanjskim čimbenicima.

Struktura kutikule kose – Pogled izbliza

Zajedno s istraživanjima tijekom 70 godina, korištenje tehnika stanične biologije pridonijelo je poznavanju strukture i svojstava kose i otkrilo glavne detalje unutarnje strukture stanica kutikule.

Stanice kutikule debljine su oko 0,5 mikrometara i duljine oko 45-60 mikrometara, udaljene su otprilike 6-7 mikrometara.

Najprije, tu je epikutikula. To je krajnji vanjski sloj kutikule, lipidno-proteinska membrana koja je debela samo 10-14 nanometara. Istraživanja su pokazala da ovaj fini sloj okružuje cijelu površinu pojedinačnih stanica kutikule.

Ispod njega je izvanredna struktura od tri sloja. Sloj koji je najbliži gornjoj površini svake stanice kutikule je sloj A s visokim sadržajem cisteina (vrsta aminokiseline) i debljine od 50-100 nanometara.

Zatim dolazi egzokutikula s opet visokim sadržajem cisteina i vrlo varijabilnom debljinom u rasponu od 50 do 300 nanometara.

A ispod toga je endokutikula s niskim sadržajem cisteina i debljine također u rasponu od 50 do 300 nanometara.

SBL-Novosti-Kutikula kose-01

Slika 2. Transmisijska elektronska mikroskopija poprečnog presjeka kose s pet preklapajućih stanica kutikule. Svaka stanica ima gusti A-sloj i manje gusti egzokutikul ispod. Donji sloj je endokutikulum.

[Izvor: Poznate i nepoznate značajke strukture kutikule kose: Kratak pregled]

Osim toga, tu je i kompleks stanične membrane (CMC) koji spaja stanice kutikule. Sastoji se od lipidnog dvosloja i stvara selektivnu barijeru koja omogućuje nekim tvarima, poput kisika i hranjivih tvari, da prođu kroz membranu, dok sprječava prolaz drugih tvari, poput iona i velikih molekula.

Važnost kutikule kose

Općenito, kutikula pomaže spriječiti oštećenje kose i održati njezino cjelokupno zdravlje i izgled.

Uloga kutikule kose u održavanju hidratacije kose

Dok sadržaj vode u slojevima medule i korteksa određuje razinu vlažnosti kose, kutikula igra značajnu ulogu u omogućavanju da voda uđe i izađe iz vlasi. Kao rezultat toga, na više načina utječe na hidrataciju kose.

Kao krajnji vanjski sloj kose, kutikula je osjetljivija na oštećenja, što može uzrokovati podizanje ljuskica kutikule. Zatim se povećava propusnost i poroznost kose, što dovodi do suhe, lomljive i dehidrirane kose.

Utjecaj strukture kutikule na karakteristike kose

Uredna struktura kutikule neophodna je za sjaj kose i prirodan doživljaj.

Površinska struktura kutikule ima značajan utjecaj na prirodni izgled. Površinska hrapavost kutikule utječe na sjaj kose zbog spekularne refleksije (odraz u zrcalu) na površini. U slučaju kose s uzdignutim kutikulama, refleksija svjetlosti se raspršuje kada izvor svjetlosti udari u njenu površinu. A odgovarajući izgled kose pokazuje relativno više difuzan i nejasan sjaj.

SBL-Novosti-Kutikula kose-02

Lijevo: ravna kutikula | Desno: uzdignuta kutikula

Slika 3. Izgled kose s relativno ravnim i uzdignutim kutikulama

[Izvor: Strukture kose koje utječu na izgled kose]

Kutikula kose može utjecati na njezin izgled i na drugi način zbog svoje nagnute strukture. Tipično, kutikula je ljuskasta i nagnuta u jednom smjeru od korijena prema vrhu vlasi. To stvara prirodan izgled putem dvostrukih refleksija s prednje i stražnje površine vlasi. Međutim, te refleksije nisu vidljive kod jako oštećene kose koja je izgubila kutikulu.

Kako ojačati kutikulu kose?

Kutikula je visoko organizirana, ali delikatna struktura koja je osjetljiva na oštećenja od raznih oblika traume, uključujući fizičku, kemijsku ili mehaničku traumu. Konkretno, nagnuta struktura kutikule je krhka i teško ju je kontrolirati, posebno u slučaju kose koja je izgubila kutikulu. Zbog toga može biti izazovno održavati prirodan izgled kose.

Postoji mnogo različitih rješenja za popravak i održavanje stanja površine vlasi. Proteini se često koriste u proizvodima za njegu kose kod oštećene kutikule kako bi se ona popravila i obnovila te ojačala njezina prirodna struktura.

U međuvremenu, jedno od rješenja za kontrolu kutikule je prekrivanje površine kose kemijskim materijalima poput ulja i polimera. Oni mogu zagladiti površinu kose i povećati sjaj kose.

Ne zaboravite nanijeti super hidratantni šampon i regenerator kako biste povećali vlažnost svoje kose. Regeneratori koji se ne ispiru ili maske za kosu mogu biti još jedna opcija za dodatnu njegu vaše kose.

Odricanje od odgovornosti:

Informacije koje pružamo nemaju namjeru ublažiti, spriječiti, liječiti ili dijagnosticirati bilo koju bolest ili stanje. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se svom liječniku.

Reference:

Rogers, G.E. Known and Unknown Features of Hair Cuticle Structure: A Brief Review. Cosmetics 2019, 6, 32. https://doi.org/10.3390/cosmetics6020032

Bontozoglou, C., Zhang, X., Patel, A. et al. In Vivo Human Hair Hydration Measurements by Using Opto-Thermal Radiometry. Int J Thermophys 40, 22 (2019). https://doi.org/10.1007/s10765-018-2477-x

Nagase, S. Hair Structures Affecting Hair Appearance. Cosmetics 2019, 6, 43. https://doi.org/10.3390/cosmetics6030043

Yang FC, Zhang Y, Rheinstädter MC. The structure of people’s hair. PeerJ. 2014 Oct 14;2:e619. doi: 10.7717/peerj.619. PMID: 25332846; PMCID: PMC4201279.

Napisao: Scandinavian Biolabs urednički tim

Zadnje ažuriranje: 05. studenog 2023.

Preveo i uredio: Farmex urednički tim