Sezonsko ispadanje kose: zašto nam kosa pojačano ispada u jesen i proljeće

Jeste li primijetili pojačano ispadanje kose tijekom jeseni, pogotovo ako živite na sjevernoj hemisferi?

Još uvijek ne znamo točan razlog zašto tijekom određenih razdoblja u godini gubimo više kose, ali to je nešto na što se mnogi žale, posebno u Europi.

Međutim, sa svim tim samoizvješćima ljudi koji tvrde da im kosa pojačano ispada u proljeće ili jesen, istraživači su nastojali otkriti postoji li sezonalnost povezana s gubitkom kose i koji je razlog iza takve pojave.

U ovom članku tumačimo pozadinu sezonskog gubitka kose s namjerom da ublažimo zabrinutost koju možda imate zbog ove potpuno normalne pojave.

Sažetak

Ispadanje kose često je najviše izraženo tijekom kasnog ljeta i jeseni. No, tijekom zime i ljeta, ova stopa se značajno smanjuje.

To može biti zbog reakcije izolacije glave i vlasišta na sezonske promjene. Telogena faza se produžuje kako bi zadržala više vlasi na vlasištu tijekom ljeta i zime. Nakon što ova godišnja doba završe, dolazi do pojačanog ispadanja kose jer je vrijeme da ponovno započne novi ciklus rasta.

Ciklus rasta kose

Kao što znamo, ciklus rasta kose uključuje četiri faze: anagenu, katagenu, telogenu i egzogenu.

Anagena faza ili faza rasta traje od 2 do 6 godina. Tijekom ove faze vlasi rastu do 100 cm duljine.

Druga faza, katagena, traje samo nekoliko tjedana. To je prijelazna faza u kojoj se metabolička aktivnost usporava, folikuli vlasi se skupljaju i odvajaju od dermalnih papila.

Treća faza u trajanju do tri mjeseca naziva se telogenom. Za to vrijeme vaša kosa prestaje rasti i ulazi u fazu mirovanja.

Egzogena je posljednja faza koja se odvija u nekoliko dana. Ova faza predstavlja razdoblje od kada kosa u mirovanju dosegne svoj krajnji položaj u folikulu do trenutka kada se konačno odvoji i ispadne.

Ciklus rasta kose generira zamjenu kose svakih 3 do 5 godina, a svaki folikul vlasi može proći od 10 do 30 ciklusa u životu.

Od svih vlasi, na vlasištu normalne zdrave osobe, u bilo kojem trenutku, 9% je u telogenoj, 1% u katagenoj, a 90% u anagenoj fazi.

Stope telogene faze od 10%-20% smatraju se normalnima. Međutim, da bi se održalo dosljedno pokrivanje vlasišta, količina stvaranja nove kose mora odgovarati količini ispadanja.

SBL-Sezonsko_ispadanje_kose-1000x500

Sezonsko ispadanje kose

Sezonski uzorak ispadanja kose definiran je različitim stopama ispadanja kose tijekom različitih godišnjih doba.

Do sada je ograničeno istraživanje na ovu temu, ali jedno istraživanje kojim se možemo voditi je eksperiment koji uključuje 823 žene bez ikakvih temeljnih oblika alopecije.

Istraživači su otkrili da kod njih udio telogenih vlasi ima tendenciju dosegnuti maksimum tijekom ljeta, što rezultira dodatnom količinom ispadanja kose u narednim mjesecima.

Većina žena u eksperimentu bila je u telogenoj fazi ciklusa rasta kose tijekom ljetnih mjeseci (npr. srpanj), dok su najniže stope telogene faze tijekom zime. Kasnije će sve te telogene vlasi vjerojatno početi ispadati od rujna do studenog.

Ovi rezultati ukazuju na to da promjene godišnjih doba stvaraju vidljiv utjecaj na ciklus rasta kose kod žena.

Što uzrokuje sezonsko ispadanje kose?

Ista studija tvrdi da je sezonsko ispadanje kose najvjerojatnije selektivna reakcija izolacije glave. Ova tjelesna reakcija zaštitit će vlasište od hladnoće zimi i vrućine podnevnog sunca tijekom ljeta.

Kao što smo ranije rekli, kako bi se održao normalan ciklus rasta kose, količina nove kose mora odgovarati količini ispale kose. Međutim, tijekom ljeta i zime, telogena faza postaje dulja kako bi se vlasište zaštitilo od potencijalno štetnog vremenskog utjecaja (npr. vrućina, hladnoća).

Stoga više telogenih vlasi ostaje na vlasištu duže nego inače, a nakon što ta godišnja doba prođu, telogene vlasi će ispasti s vlasišta.

Zbog ove sezonalnosti povezane s ispadanjem kose, broj ispalih vlasi veći je nego inače, što može uzrokovati pogrešno tumačenje ovih znakova kao alopecije. To nije točno!

Sezonsko ispadanje kose je privremeno i ne bi trebalo trajati duže od 4 do 6 tjedana. Gubitak kose tijekom takvih razdoblja može se dogoditi isključivo zbog mehanizma vašeg tijela za zaštitu vlasišta od štetnog utjecaja vremenskih uvjeta.

Njega kose kroz godišnja doba

Sada svi znamo da tijekom kasnog ljeta i jeseni ispadanje kose može biti intenzivnije nego inače. To je normalno osim ako nije popraćeno i nekim drugim simptomima.

Budite sigurni, vaš ciklus kose još uvijek traje, a anagena (nova i jača!) kosa uskoro će se pojaviti. Dakle, nema razloga za brigu ili paniku!

S tim u vezi, ključno je zaštititi i njegovati vlasište kako bi vaša nova kosa snažno rasla u anagenoj fazi. Umjesto da gubite vrijeme brinući se o količini ispale kose, možete posvetiti više pozornosti brizi o postojećoj kosi i njezi vlasišta kako bi ono bilo zdravo i pružalo sve uvjete za rast zdrave, guste i čvrste kose .

Tijekom ljeta i jeseni preporučujemo upotrebu Scandinavian Biolabs Šampona za jačanje kose i Regeneratora za obnavljanje kose.

Također predlažemo dodavanje Scandinavian Biolabs Hranjive maske ili Seruma u rutinu njege kose što će uvelike koristiti vašem vlasištu u svrhu dodatnog poticanja ponovnog rasta kose.

Međutim, kad god primijetite značajni gubitka kose, trebali biste što prije posjetiti  dermatologa. Rano utvrđivanje i liječenje problema s kosom, jedan je od najboljih načina da izbjegnete gubitak kose, a u određenim slučajevima i nepovratna oštećenja.

SBL-Sezonsko_ispadanje_kose-600x600

Reference

Hsiang, E. Y., Semenov, Y. R., Aguh, C., & Kwatra, S. G. (n.d.). Sezonalnost gubitka kose: analiza vremenskih serija podataka Google Trendsa od 2004. do 2016. godine. 6.

Kunz, M., Seifert, B., & Trüeb, R. M. (n.d.). sezonalnost prolijevanja kose kod zdravih žena koje se žale na gubitak kose. 6.

Grover, C., & Khurana, A. (2013). Telogen effluvium. Indijski časopis za dermatologiju, venerologiju i leprologiju, 79 (5), 591.

Napisao: Scandinavian Biolabs urednički tim

Zadnje ažuriranje: 19. rujna 2023.

Preveo i uredio: Farmex urednički tim