VITAMIN C – snaga za imunitet

LT-VITAMIN C – snaga za imunitet-1000x500

LT-VITAMIN_C-700x700Vitamin o kojem se najviše priča, posebno zimi, zasigurno je vitamin C. Ovaj vitamin sa snažnim antioksidativnim svojstvima prijeko je potreban je za regulaciju mnogobrojnih funkcija u organizmu.

Vitamin C je povezan sa apsorpcijom kalcija, folne kiseline i željeza pa je njegov nedostatak jedan od uzroka slabokrvnosti. Iako i sam djeluje zaštitno, indirektno štiti od oksidacije i druge vitamine (B kompleks, vitamine A i E). Sudjeluje u formiranju i stabilizaciji kolagena, pa je bitan ne samo za elastičnost kože već i za izgradnju kostiju, zglobova, zubnog mesa, krvnih žila i kapilara. Uz ove esencijalne funkcije najpoznatije djelovanje vitamina C je očuvanje i jačanje imuniteta. Neutralizirajući štetne tvari koje se u oslobađaju u imunološkim reakcijama vitamin C štiti stanice imunološkog sustava, pa utječe na intenzitet i trajanje infekcija.

Voće, posebno agrumi, kivi, ananas, šumsko voće te zeleno lisnato povrće bogato je vitaminom C. Nažalost ovaj vitamin je podložan oksidaciji, osjetljiv je na svjetlost, a kako je topiv u vodi gubi se kuhanjem i obradom hrane. U samoj svježoj hrani njegova koncentracija varira ovisno o svježini, načinu uzgoja, kvaliteti tla na kojemu biljke rastu te uvjetima transporta. Zbog velike iskorištenosti tla te nedostatku svježeg voća i povrća u ovo doba godine njegov unos preko hrane najčešće deficitaran.

Iako je preporučeni dnevni unos 80 mg radi se o minimalnoj količini potrebnoj za funkcioniranje zdravog organizma. Vitamin C se povećano troši u stresnim situacijama, kod izloženosti toksinima, duhanskom dimu, ispušnim plinovima i drugim zagađivačima pa rastu i dnevne potrebe za njim. Lijekovi poput Andola (Aspirina), kontracepcijske pilule, sulfonamidi, tetraciklini smanjuju apsorpciju vitamina C. Vitamin C je topiv u vodi, u organizmu se ne mogu stvarati zalihe i suvišak se eliminira iz tijela najčešće urinom. Poželjno bi bilo uzimati proizvode koji omogućuju dostupnost i apsorpciju tijekom 24 sata uz pomoć tehnologije sa vremenskim otpuštanjem.

Zbog nedovoljnog unosa prehranom poželjna je dodana suplementacija vitaminom C posebno kod  slabog imuniteta, alergija, anemija te problema sa kožom, kosom i noktima. Povećane potrebe za vitaminom C imaju osobe izložene stresu, pušači, sportaši te rekonvalescenti.

Lifetime Vitamin C sa vremenskim otpuštanjem dodatak je prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži 500 mg vitamina C sa vremenskim otpuštanjem. 250 mg otpušta se odmah nakon uzimanja, a preostalih 250 mg nakon 12 sati. Proizvod je bogat bioflavonoidima, prirodnim zaštitnim tvarima iz šipka i acerole koje djeluju sinergistički sa vitaminom C. Posebne kapsule realizirane sa biljnim sastojcima (celulozom) pogodne su i za vegetarijance.