KOENZIM Q10 – moćan zaštitnik stanica

TWL-KoenzinQ10-naslovna

Koenzim Q10 (CoQ10) je tvar slična vitaminima koja se nalazi se u svakoj stanici organizma. Jedan je od snažnijih antioksidansa i sudjeluje u proizvodnji stanične energije što ga čini neophodnim za održavanje svih bioloških procesa.

Kod mlađih osoba sintetizira se dovoljna količina koenzima Q10. Međutim ta sposobnost rapidno opada nakon 30-tih godina zbog slabljenja funkcije jetre i smanjene apsorpcije hranjivih tvari. Kod osoba starijih od 50 godina sinteza je i do 60% manja u odnosu na 20-godišnje osobe. Nedostatku koenzima Q10 je još i veći kod izloženosti stresu, vanjskim onečišćenjima, kod kroničnih bolesti i terapije pojedinim lijekovima (statini, antihipertenzivi, antidijabetici ). Zanimljivo je spomenuti kako neki lijekovi koji se propisuju kod srčanih tegoba (statini, antihipertenzivi) nepovoljno utječu na stvaranje koenzima Q10 u organizmu koji je pak prijeko potreban za očuvanje zdravlja srčanog mišića.

Hranom se unese jako mala količina koenzima Q10 koji uz to ima i slabu apsorpciju, tek 40%. Količina apsorbiranog CoQ10 ovisi o količini masti u hrani, a zamjetno je viša kada se uzme na pun želudac. Starenjem organizma dodatno se smanjuje njegova apsorpcija iz hrane pa se preporučuje suplementacija. Smanjene količine koenzima Q10 u organizmu mogu uzrokovati opću slabost i malaksalost, simptome gubitka energije, pospanost i umor, slabljenje imunološkog sustava, te pojačano nakupljanje masnih naslaga.

U stanicama, koeznzim Q10 sudjeluje u stvaranju energije. Neophodan je za rad mišića, održavanje općeg energetskog nivoa i izdržljivosti. Srce, kao najvažniji mišić u organizmu, sadrži više koenzima Q10 nego bilo koji drugi organ pa ne čudi što se koenzim Q10 često povezuje upravo uz zaštitu srca. Ispitivanja su također pokazala da srčani bolesnici često imaju izrazit deficit koenzima Q10, a zanimljivo je da je koenzim Q10 odobreni lijek kod zatajenja srca u Japanu još od 1974 godine.  Koristan učinak primijećen je i u terapiji nakon srčanog udara jer Q10 osigurava stvaranje energije u zdravom dijelu srčanog mišića.

Kao snažan antioksidans koenzim Q10 sudjeluje u zaštiti organizma od slobodnih radikala, molekula koje dovode do destrukcije i starenja stanica, tkiva i posljedično organizma u cjelini. Koenzim Q10 djeluje zajedno i sa drugim antioksidansima unutar stanice i na razini stanične membrane.

Koenzim Q10 djeluje zaštitno na kožne strukture pa je česti sastojak kozmetičkih preparata. Kolagenska vlakna u koži odgovorna su za njenu elastičnost i zdravi izgled, no sinteza kolagena i elastina smanjuje se starenjem što dovodi do progresivnog nastanka bora i staračkih pjega. Boravak u zadimljenim prostorijama, izloženost vanjskim toksinima i slobodnim radikalima dodatno smanjuje sintezu kolagena i pogoršava situaciju.

U novije vrijeme koenzim Q10 nalazi se i u proizvodima za njegu usne šupljine jer je njegov nedostatak zamijećen je kod upala zubnog mesa. Primjenjuje se i za smanjenje upala gingive i prevenciju razvoja paradentoze.

Pozitivan učinak koenzima Q10 zamijećen je kod sportaša za povećanje energetskog nivoa i trenažnih kapaciteta. Istraživano je djelovanje kod muške neplodnosti kako bi se povećala koncentracija i pokretljivost spermija. Primijećeno je da ima ulogu i u sagorijevanju masti što je bio i motiv za istraživanje djelovanje CoQ10 na regulaciju tjelesne težine.

NAPOMENA: Raznolika i uravnotežena prehrana i zdrav način života od izuzetne su važnosti za očuvanje zdravlja. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.