VITAMIN C – snaga za imunitet

Vitamin C sudjeluje u mnogobrojnim fiziološkim procesima u organizmu i njegov unos je esencijalan. Najviše ga ima u voću, agrumima, kiwiju, ananasu, šumskom voću, zelenom lisantom povrću i drugoj dostupnoj hrani. Nažalost vrlo je podložan oksidaciji, nije termostabilan i osjetljiv je na svjetlost. U samoj svježoj hrani njegova koncentracija varira ovisno o svježini, načinu uzgoja, kvaliteti tla na kojemu biljke rastu te uvjetima transporta. Zbog velike iskorištenosti tla te nedostatku svježeg voća i povrća u ovo doba godine njegov unos preko hrane najčešće deficitaran.

Iako je preporučeni dnevni unos 80 mg radi se o minimalnoj količini potrebnoj za funkcioniranje zdravog organizma. Obzirom se vitamin C se povećano troši u stresnim situacijama, kod izloženosti toksinima, duhanskom dimu, ispušnim plinovima i drugim zagađivačima kojima smo izloženi svakodnevno, rastu i dnevne potrebe za njim. Nadalje, asetilsalicilna kiselina, kontracepcijske pilule, sulfonamidi, tetraciklini  i neki drugi lijekovi smanjuju apsorpciju vitamina C. Po znanstvenim podacima maksimalna granica dnevnog unosa koja ne predstavlja nikakav rizik je 1-2 grama na dan. Vitamin C je topiv u vodi pa se suvišak eliminira iz tijela najčešće urinom. Za razliku od vitamina topivih u mastima u organizmu se ne mogu stvarati zalihe vitamina C pa ga je potrebno uzimati svakodnevno.

Vitamin C je najvažniji vitamin za očuvanje i jačanje imuniteta. Postoje snažni dokazi kako vitamin C utječe na pravilno funkcioniranje stanica koje sudjeluju u obrani organizma od virusa i bakterija.  Neutralizirajući štetne slobodne radikale koji se u velikim količinama oslobađaju u imunološkim reakcijama vitamin C djeluje nespecifično zaštitno na različite dijelove i stanice imunološkog sustava, pa smanjuje rizik, intenzitet i trajanje infekcija.

Od drugi važnih djelovanja valja spomenuti kako sudjeluje u formiranju, stabilizaciji kolagenskih vlakana bitnih ne samo za elastičnost kože već i za kosti, zglobove, zubno meso, krvne žile i kapilare. Usko je povezan sa apsorpcijom željeza (slabokrvnost), kalcija i folne kiseline, a štiti od oksidacije i druge vitamine (B kompleks, A i E).

Ako se vitamin C u formulama nalazi u kombinaciji sa bioflavonoidima, biljnim zaštitnim tvarima, njegovo protuupalno i antialergijsko djelovanje se potencira. Bioflavonoidi se vezuju na receptore prisutne na stanicama imunološkog sustava sprječavajući razorno djelovanje zagađivača, toksina i mikroorganizama na organizam