CINK – SVESTRANI MINERAL

LJT-Lifetime-CINK-1280x500

Cink je esencijalni mineral neophodan za pravilno odvijanje mnogobrojnih fizioloških funkcija. Iako se u organizmu nalazi samo u tragovima (2-3 g u cijelom organizmu), njegova uloga je esencijalna. Zabrinjava činjenica da je na svjetskoj razini zabilježen nedostatak cinka u organizmu kao rezultat neadekvatne prehrane.

Cink se u hrani nalazi u vrlo malim količinama što objašnjava njegov deficit u organizmu. Najveću količinu cinka sadrže kamenice, međutim trebalo bi svaki dan pojesti dvije sirove kamenice kako bi se zadovoljio preporučeni dnevni unos cinka. Cink se nalazi i u goveđim odrescima (dnevna količina cinka nalazi se u 150 g crvenog mesa), svinjetini i janjetini. U još manjoj količini nalazi se u leći, orašastim plodovima, mahunarkama, sjemenu konoplje, tofu siru, pivskom kvascu… Hrana biljnog porijekla slabi je izvor cinka zbog prisutnosti fitata i vlakana  koji dodatno otežavaju apsorpciju pa vegetarijanci često imaju manjak cinka u organizmu.

LT-Zinc_PicolinateRezultati više znanstvenih studija pokazali su kako optimalni unos cinka stimulira prirodne obrambene sposobnosti organizma. Kod niskih vrijednosti cinka smanjuje se broj obrambenih stanica imunološkog sustava. Medicinska ispitivanja provedena u V. Britaniji potvrđuju da cink (posebno u kombinaciji sa vitaminom C i Ehinaceom) ukoliko se primjenjuje kod prvih znakova prehlade, uvelike može skratiti trajanje infekcije, ali i smanjiti simptome. Optimalnom suplementacijom cinka dolazi do oporavka i normalizacije.

Cink u keliranim oblicima (glukonata, pikolinat) ima visoku apsorpciju i ne nadražuje želučanu sluznicu. Formule za održavanje funkcija imunološkog sustava sadrže najčešće 15 mg cinka. Doze od 30 mg najčešće se nalaze kao samostalni dodaci cinka namijenjeni za osobe kod kojih je imunološki sustav narušen.