Gdje se nalazite:   Početna >> Novosti >> Prirodna rješenja za alergijska stanja
AKTUALNO
 

Skeyndor Prestige Club

                                                                          ***************************************************

NOVA TWINLAB WEB STRANICA:

 www.twinlab.hr

 

 

Distribucija

Prirodna rješenja za alergijska stanja

Datum objave: 06.05.2014

Kako prirodnim sredstvima ublažiti alergiju?


Vitamini (C i E), minerali (selen, kalcij i cink), biljne zaštitne tvari (bioflavonoidi), omega masne kiseline i probiotici čine najznačajnije nutrijente za prevenciju i prirodni tretman alergija.


C vitamin je najznačajniji vitamin za zaštitu i jačanje imuniteta. Štiti od razvoja bolesti i smanjuje simptome alergija. U prirodi se vitamin C nalazi u kombinaciji sa bioflavonoidima. Ova kombinacija pokazuje snažno antialergijsko djelovanje.


Bioflavonoidi su pigmenti iz cvjetova i listova stabljika koji djeluju snažno protuupalno i antialergijski. S obzirom na njihovu povezanost sa vitaminom C jedno vrijeme su se i nazivali vitamin C2. Osim kod alergije, njihovo je djelovanje učinkovito i kod bolesti krvnih žila i upalnih bolesti. Među bioflavonoidima, najznačajniji je kvercetin.


Kvercetin (meletin, sofretin) je izrazito snažan antioksidans koji se u najvećoj količini nalazi u svježem crvenom luku (cca 250 mg/kg) i gospinoj travi, a dobar izvor su i crvene jabuke (kora). Ovaj fenolni antioksidans sprječava lipidnu peroksidaciju i neutralizira superoksid radikal. Prirodni je inhibitor više međustaničničnih enzima povezanih sa produkcijom leukotriena (upalni medijatori astme). Inhibira fosfolipazu A2 koja razlaže lipide stanične membrane pri čemu se stvara arahidonska kiselina iz koje potom nastaju prostaglandini (upalni medijatori). Antialergijsko djelovanje kvercetina vezano je za inhibiciju sinteze i oslobađanje histamina, najvjerojatnije uslijed stabilizacije stanične membrane bazofila čime ona postaje manje reaktivna na alergene. Sprječava oslobađanje i alergijskog posrednika (IgE). U kombinaciji sa vitaminom C te bioflavonoidima iz agruma vrlo je učinkovit kod alergije na pelud.


Astaksantin je prirodni karotenoid iz morskih algi sa snažnim antioksidativnim i antialergijskim djelovanjem. Kao i ostali karotenoidi, astaksantin neutralizira slobodne radikale kisika koji nastaju fotooksidacijom. Fotooksidativni stres uzrok je oštećenja staničnih lipida, proteina i DNA, a nastali slobodni radikali pridonose crvenilu, fotodermatozama, prijevremenom starenju kože i karcinomu kože. Do sada najkorišteniji karotenoid za zaštitu od UV zračenja je beta karoten. Štiti kožu, ali se mora uzimati najmanje 12 tjedana prije izlaganja suncu.
Primijećeno je da se kod sunčanih opeklina smanjuje antioksidativna sposobnost organizma (smanjenje vrijednosti katalaze i superoksid dismutaze i porast reaktivnih derivata tiobarbiturne kiseline). Astaksantin se pokazao 200 puta djelotvorniji od beta karotena i 20 puta djelotvorniji od luteina u sprječavanju gubitaka katalaze. Ima 100 puta veći efekt od beta karotena i 200 puta od luteina kod smanjenja aktivnosti superoksid dismutaze. Studije pokazuju 20-50 % bolju toleranciju na UV svjetlo kod primjene astaksantina. Značajno se smanjuje crvenilo, svrbež kože te nastanak plikova kod osoba podložnih fotodermatozama.


Iako omega masne kiseline nemaju direktno antialergijsko djelovanje ispitivanja su pokazala da je nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan sa nastankom astme, a nedostatak omega 6 masnih kiselina sa pojavom kožnih alergija. Ove esencijalne tvari danas su slabo zastupljene u prehrani, a njihovo djelovanje na nivou stanice i stanične komunikacije je esencijalno. Zbog direktnog utjecaja na sintezu prostaglandina djeluju protuupalno, a redovita suplementacija može ublažiti alergijske reakcije smanjenjem upalnih medijatora u krvi.


Probiotici ili korisne crijevne bakterije čine sastavni dio fiziološke crijevne flore. Nužni su za održavanje zdravlja jer sprječavaju razvoj patogenih bakterija. Znanstvene studije dokazale su da postoji jasna veza između narušene fiziološke crijevne flore i učestalog nastanka alergija. Glavni uzroci smanjene aktivnosti probiotika je nepravilna prehrana i učestala antibiotska terapija, a pravu pomoć mogu pružiti visokokoncentrirani probiotski proizvodi.


Biljke zbog bogatog sadržaja nutrijenata, vitamina i bioflavonoida imaju svoje mjesto u tretmanu alergija. Bazga pruža prirodnu pomoć imunitetu. Amla je hipoalergeni prirodni izvor vitamina C. Sjemenke grožđa bogat su izvor antioksidansa proantocijanidina.

 

26.08.2015

Esencijalne masne kiseline su one masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma, a moraju se unijeti hranom. Postoje omega 3 i omega 6 kiseline.

 

Opširnije
11.06.2015

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima („narančina kora”) kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom, a uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Opširnije
13.03.2015

Bromelain je zajedničko ime za skupinu proteolitičkih enzima (za razgradnju bjelančevina), dobivenih iz  izdanaka ananasa (Ananas comosus). 

Opširnije