Gdje se nalazite:   Početna >> Novosti >> Prirodna kombinacija antioksidansa
AKTUALNO
 

Skeyndor Prestige Club

                                                                          ***************************************************

NOVA TWINLAB WEB STRANICA:

 www.twinlab.hr

 

 

Distribucija

Prirodna kombinacija antioksidansa

Datum objave: 03.11.2014

Acai / Resveratrol / KoenzimQ10 (CoQ10) 


Acai (Euterpeoleracea) je plod amazonske palme iz porodice Euterpe koja raste u blizini Ekvatora. Zbog specifičnih uvjeta rasta acai je izvanredan nutrijent i izvor antioksidansa. Sastav ploda je jedinstven jer sadrži velike količine ugljikohidrata, zdravih masnoća te proteina sa visokovrijednim aminokiselinama.

Flavonoidi prisutni u plodovima acai-a neutraliziraju oksidativne reakcije u samom plodu i daju bobicama karakterističnu tamno ljubičastu boju i kiselost.

Ispitivanja su potvrdila da je acai u usporedbi sa drugom hranom bogatom antioksidansima najučinkovitiji u neutralizaciji peroksida, iznimno razornog slobodnog radikala.

Osim antioksidansa acai ima izuzetan nutritivni sastav u odnosu na drugo voće jer sadrži različite aminokiseline, proteine, omega masne kiseline, biljne sterole te vitamine i minerale (A, B1, B2, C, E, K, Ca, Mg, Cu i Zn). Visoki sadržaj prehrambenih vlakana (oko 40%) odgovoran je za regulaciju i zdravlje probavnog sustava.

Udio masti u acai-u sačinjen je uglavnom od jednostruko nezasićenih triglicerida (oleinske kiseline) koji doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Prisutne omega-3 masne kiseline doprinose normalnoj funkciji srca i pa zajedno štite kardiovaskularni sustav.

 

Resveratrol je liposolubilni prirodni fenol koji se nalazi u sastavu mnogih biljaka (grožđe, kikiriki, borovnice... ). U istraživanjima na životinjama utvrđeno je da resveratrol pokazuje antioksidativna svojstva, a protuupalno djelovanje omogućuje inhibiciju ciklooksigenaze i drugih upalnih tvari.

Istraživanja su pokazala da resveratrol značajno produžuje životni vijek nižim organizmima kao što su kvasac Saccharomycescerevisiae, crv Caenorhabditiselegans i mušica Drosophilamelanogaster. Drugo istraživanje utvrdilo je da resveratrol ima sličan utjecaj na produljenje života kod ribe kratkog životnog vijeka (Nothobranchiusfurzeri) te joj poboljšava sposobnost plivanja i kognitivne funkcije.

Pokazalo se da se resveratrol može uzimati, bez nuspojava, do 5000mg.

Najbogatiji prehrambeni izvori resveratrola su:

  • crveno vino1,5 dl sadrži oko 0,30-1,07mg resveratrola
  • kikiriki (sirovi) jedna čaša sadrži oko 0,01-0,26mg resveratrola
  • crveno grožđe jedna čaša sadrži oko 0,24-1,25mg resveratrola

 

KoenzimQ10 (CoQ10) je tvar slična vitaminima iz porodice ubikinona. Zbog svoje lipofilnosti CoQ10 nalazi se u svakoj stanici ljudskog organizma, a najvažnija uloga je proizvodnja stanične energije u mitohondrijima što ga čini neophodnim  za održavanje bioloških procesa u organizmu.

Mladi organizam sposoban je sam sintetizirati dovoljnu količinu koenzima Q10. Sposobnost sinteze endogenog CoQ10 rapidno opada nakon 30-tih godina. Deficitu konezima Q10 u organizmu uvelike doprinosi: stres, kronične bolesti, izloženost slobodnim radikalima, uzimanje lijekova (statini, antihipertenzivi, antidijabetici) i neadekvatna prehrana.

Hranom se prosječno unese oko 5 mg koenzima Q10 na dan i to najviše iz mesa, plave ribe, tamno-zelenog povrća, mahunarki, sojinog ulja…. S obzirom da se starenjem smanjuje apsorpcija hranjivih tvari iz hrane, smanjuje se i apsorpcija koenzima Q10. Iako se koenzim Q10 apsorbira preko tankog crijeva njegova apsorpcija je jako slaba, tek 40% količine uzete sa hranom.

Na staničnom nivou najveća koncentracija koenzima Q10 je u mitohondrijima gdje sudjeluje u stvaranju primarnog izvora stanične energije (adenozintrifosfata-ATP) u procesu staničnog disanja. Osim na stvaranje stanične energije, koenzim Q10 utječe na sagorijevanje masti i sinteze ATPa iz masnih naslaga što je bio i motiv za istraživanje djelovanje CoQ10 na regulaciju tjelesne težine.

Dosadašnja ispitivanja nisu pokazala nikakve štetne učinke koenzima Q10. Od interakcija treba spomenuti kako CoQ10 smanjuje djelotvornost warfarina. Statini zbog identičnih metaboličkih putova smanjuju nivo CoQ10 u organizmu.

26.08.2015

Esencijalne masne kiseline su one masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma, a moraju se unijeti hranom. Postoje omega 3 i omega 6 kiseline.

 

Opširnije
11.06.2015

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima („narančina kora”) kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom, a uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Opširnije
13.03.2015

Bromelain je zajedničko ime za skupinu proteolitičkih enzima (za razgradnju bjelančevina), dobivenih iz  izdanaka ananasa (Ananas comosus). 

Opširnije