Gdje se nalazite:   Početna >> Novosti >> Alergije
AKTUALNO
 

Skeyndor Prestige Club

                                                                          ***************************************************

NOVA TWINLAB WEB STRANICA:

 www.twinlab.hr

 

 

Distribucija

Alergije

Datum objave: 01.04.2014

Što je alergija, kako se organizam brani kod alergije i kako ublažiti simptome?


Riječ alergija grčkog je porijekla i dolazi od 'allos'(άλλος) što znači drugo i 'ergon' (έργον) što znači rad. Alergije se javljaju zbog nepravilne tj. pretjerane reakcije imunološkog sustava na tvari koje nas okružuju. Većinom su nasljedne i često kroničnog karaktera.
Kako bi se obranio od mikrororganizama koji ga okružuju, ljudski organizam ima na raspolaganju različite obrambene strategije. Jedna od njih vezana je za reakciju antigen (vanjski faktor) – antitijelo. Antitijela su proteinske strukture koje organizam specifično proizvodi zavisno o pojedinom antigenu sa kojim dođe u susret. Kod alergije imunološki sustav pogrešno prepoznaje neškodljive vanjske faktore (alergene) kao opasne. Pri prvoj izloženosti stvaraju se specifična obrambena tijela - imunoglobulin E (IgE) i dolazi do senzibilizacije organizma ali ne dolazi do reakcije. Kod ponovnog izlaganja alergenu dolazi do vezivanja alergena sa imunoglobulinom E na stjenkama imunoloških stanica (mastociti i eozinofili) što uzrokuje aktivaciju niza reakcija koje za posljedicu imaju otpuštanje upalnih medijatora (histamini, prostaglandini i leukotrieni) u plazmu. Upravo ovi upalni medijatori uzrokuju cijeli niz karakterističnih lokalnih simptoma vezanih najviše za dišni i probavni sustav te kožu. Uz blaže simptome alergijskih reakcija vezanih za dišni sustav može doći i do pojave otežanog disanja, astme te pojave urtikarije i kožnih ekcema.

Pomoć kod alergija
Postoji više metoda za otkrivanje alergija od kojih je najsigurniji kontaktni kožni alergijski test. Ovim testom određuje se prisutnost protutijela (imunoglobulina) u koži pacijenta koji reagiraju na priređene alergene.
Za suzbijanje alergija na prvom mjestu po važnosti je izbjegavanje alergena. Kod alergijskog rinitisa trebalo bi izbjegavati boravak na otvorenom u jutarnjim satima naročito za sunčanog i vjetrovitog vremena kada je u zraku prisutna najveća koncentracija peludi. Kod preosjetljivosti na prašinu preporuča se redovito čišćenje i provjetravanje prostorija (kroz jutro u gradu, navečer na selu), izbjegavanje perja, vune i što manje tepiha, zavjesa, pokrivača i jastuka u stanu.
Ukoliko su prisutne alergije na hranu preporuča se test intolerancije te izbjegavanje potencijalno alergene hrane (jaja, jagode, kikiriki, mlijeko, sezam, riba, morski plodovi, soja….).
Farmakološke terapije uključuju antihistamine i kortizone koji sprječavaju oslobađanja medijatora upale. S obzirom da ovi lijekovi imaju neugodne nuspojave sve se više traži pomoć prirodnim sredstvima za ublažavanje alergija. Istraživanja su pokazala da je uloga nekih vitamina i minerala kod alergija neosporna. Ove prirodne tvari mogu smanjiti ili potpuno ukloniti simptome alergija, poboljšati kvalitetu života bez nezgodnih nuspojava.

 

 

26.08.2015

Esencijalne masne kiseline su one masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma, a moraju se unijeti hranom. Postoje omega 3 i omega 6 kiseline.

 

Opširnije
11.06.2015

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima („narančina kora”) kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom, a uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Opširnije
13.03.2015

Bromelain je zajedničko ime za skupinu proteolitičkih enzima (za razgradnju bjelančevina), dobivenih iz  izdanaka ananasa (Ananas comosus). 

Opširnije